Дежурен број: 078 393 757
032 / 393-757

Спинална анестезија

Оваа анестезија најчесто се користи за царски рез или во случај кога породувањето напредува со голема брзина и кога постои основано сомнение дека епидуралната нема да делува на време. Спиналните игли се многу потенки од епидуралните игли, а дозите што се користат се помали од оние што се користат за епидурални. За разлика од епидуралната, спиналната анестезија се дава еднаш, а нејзиниот ефект е ограничен (до 2 часа), поради што во некои случаи се дава во комбинација со епидурална. Породувањето со царски може да биде мешавина од возбуда и неизвесност. Ние сме посветени да ја обезбедиме вашата удобност и безбедност во овој посебен момент.
  • Нудиме спинална анестезија за царски рез, безбедна и ефикасна опција која ви гарантира безболно и пријатно породување
  • Давањето спинална анестезија е брз процес, кој осигурува дека можете да бидете подготвени за царски рез за кратко време.
  • Нашите вешти анестезиолози ќе ве водат низ процесот, давајќи им приоритет на вашата удобност и благосостојба.
Спиналната анестезија Ви овозможува да останете будни за време на раѓањето на вашето бебе. Ова значи дека можете да бидете сведоци на тие драгоцени први моменти и да создадете непосредна врска со вашето бебе.Доверете ни се, ние ќе ви обезбедиме највисок стандард на грижа и поддршка за вашето породување со царски рез.

Основни разлики помеѓу епидурална и спинална анестезија

Главната разлика во споредба со епидуралната анестезија е тоа што спиналната анестезија се применува само еднаш и се инјектира директно во течноста во ‘рбетниот мозок, додека епидуралната се применува надвор од обвивката и може да се дава и дозира континуирано. Исто така, спиналната анестезија делува брзо, поради што е најчест избор во случај на итен царски рез, додека на епидуралната анестезија ѝ требаат околу 20 минути. Кога станува збор за дозата, спиналната значи посилен ефект со помали дози, додека епидуралната бара повисоки концентрации на анестетик.