Дежурен број: 078 393 757
032 / 393-757

Неонатологија

Одделот за неонатологија се грижи за здравјето и благосостојбата на здравите новороденчиња преку следење на нивниот раст и развој, а достапна е и дијагноза, третман и следење на болни новороденчиња. Во него работи најдобриот тим педијатри, неонатолози и високообучени медицински сестри.

Од страна на нашите неонатолози се спроведува квалитетна примарна реанимација на здрави и високоризични новороденчиња. Исто така, се спроведува дијагноза и третман на перинатална асфиксија, заразни заболувања, белодробни заболувања, хемолитичко заболување на фетусот и новороденчето, електролити и други. Се прави скрининг за вроден хипотироидизам, цистична фиброза. Се применуваат задолжителни имунизации за неонаталниот период, освен ако родителите писмено не изразиле желба да одбијат вакцинација. Новороденчето се следи со помош на систем за видео надзор специјално инсталиран во просториите на Одделението. Лекарите секојдневно им даваат на родителите информации за состојбата на детето и разговараат со нив за прашањата што ги интересираат. Откако сте префрлени во болничка соба се чувствувате добро и сакате да бидете со вашето дете (доколку неговата состојба дозволува), тоа ќе ви биде доверено во вашата соба.

Акушерките во постпарталниот дел ќе ве поддржат во првите обиди да го доите, како и при следните подои. Се препорачува сместување на новороденчето со вас во болничката соба, бидејќи тоа го фаворизира неговиот ментален и физички развој. Ако треба да се одморите или да бидете одвоени од него некое време, ќе биде згрижено од тимот на Неонаталната единица, додека не посакате повторно да го однесете дома со вас.

Наутро за визита (преглед и тестови или процедури), сите новороденчиња се собираат во Собата за неонатологија. По утринската тоалета, прегледот и спроведувањето на потребните процедури, новороденчињата се враќаат во собите на нивните мајки. Секое попладне се капат бебињата, при што и вие можете да присуствувате и да добивате инструкции како да го бањате детето дома. Доколку сакате сами да ги менувате пелените за еднократна употреба на вашето бебе во вашата соба, ќе ги добиете потребните упатства, како и комплет пелени и средства за хигиена.

ШТО СЕ СЛУЧУВА СО БЕБЕТО ПО РАЃАЊЕТО?

 • По нормално раѓање — Доколку породувањето е природно, бебето се остава кај мајката и по два часа заедно со мајката се префрлува во болничка соба. За да се поттикне односот мајка-бебе, се препорачува да останат заедно од тој момент до отпуштањето од Болницата, одвојувајќи се само за утринската визита во собата за новороденчиња.
 • По раѓањето со Царски рез — Кога породувањето е со царски рез, неонатологот прави првичен преглед на новороденчето во операционата сала, по што акушерките и лекарите од Неонатологија се грижат за него до префрлување на родилката во соба за новороденчиња. Веднаш по породувањето, мајката е префрлена на Одделот за интензивна нега каде што излегува од анестезија и се подготвува повторно да го види своето дете попладне и доколку се чувствува добро, да го стави на градите.

ВАЖНО!

 • Не го оставајте бебето само на породилниот кревет, дури и ако е под ваш надзор, бидејќи тоа претставува ризик да падне!
 • Кога ќе излезете од болничката соба, не го носете бебето во раце! Ставете го во неговото креветче и преместете го низ болничките ходници во него.
 • Првите денови по раѓањето се опасни за родилките поради тетеравење, вртоглавица или сопнување, што би го ставило на ризик новороденчето.
 • Не ви треба ништо за бебето во болница – користиме бебешка облека од болница, пелени за еднократна употреба и средства за хигиена, шишиња, цуцли!
 • Доаѓате со празна торбица и полни срца доверба и љубов. За сѐ друго, ќе се погрижиме ние!

Детски пакет консултации „Д-р Органџиски“

 • Квалитетна, навремена, добро организирана медицинска нега е приоритет на секое семејство.
 • Тимот на детски лекари на „Д-р Органџиски“ е и тим од родители, кои знаат каква грижа е потребна за здравјето на децата.
 • Нудиме пакети за консултации со педијатар, со комбинација на лекарски прегледи и тестови кои се важни за превенцијата и здравјето на детето.
 • Пакет 0 – 12 месеци *
 • Месечен сеопфатен контролен педијатриски преглед:
 • Општата состојба и состојба на кожата и мукозните мембрани;
 • На состојба на назофаринкс/грло, абдомен, екскреторен систем, црн дроб;
 • Мерење тежина, висина, обем на гради, глава, големи димензии на фонтанела;
 • Термометрија и пулсна оксиметрија;
 • Аускултација на срцето и белите дробови за да се утврди состојбата на кардиоваскуларниот и респираторниот систем;
 • Следење и проценка на физички и невропсихолошки развој и вештини соодветни на возраста;
 • Контрола на хранење и дискусија/препораки за видот и режимот на хранење и одгледување.